Google’in eğitim programları sadece kendi ürünlerini tanıtmak için yapılmıyor. Yeni hazırlanan içerikler daha çok kişisel gelişim üzerine. Bu konuda bence en güzel içeriği de sizlerle paylaşacağımız ‘Öz Tanım’ başlığı. Bu programda kendimizi tanıtmak ile kibir’i ayırmayı anlatıyor.


Kendini tanıtmanın gücünü anlamak, başkalarına sunabileceğiniz benzersiz katkıyı fark etmelerini sağlamanıza yardımcı olur

https://learndigital.withgoogle.com/dijitalatolye/course/self-promotion/lesson/184#/

Kendini tanıtmaya giriş

Dikkat çekici davranışlardan uzak durun! Kibirli olmayın! Şov yapmayı bırakın! Hava atanları kimse sevmez! Bu sözler pek doğru sayılmaz. Uzmanlar nedenini şöyle açıklıyor. 

Kendini tanıtmak nedir? Kendini tanıtmak, kuruma katabileceğiniz değer ve beceriler konusunda
ilgili kişileri bilgilendirmektir. Böylece bu kişiler söz konusu iş için en uygun adayın siz olduğunuzu bilerek sizi işe alıp mümkün olan en iyi seçimi yapabilirler. 

Kendinizi doğru şekilde tanıtmak, her gün yaptığınız işe bakarak sahip olduğunuz becerileri ve neler yaptığınızı analiz edip bu becerileri kendinizi geliştirmek için kullandığınız bir süreçtir. 

Araştırma çok etkilidir, kariyerde başarılı olmanın temelidir ve kesinlikle gereklidir. Kendi tanıtımını yapmak neden zordur? Kendini tanıtmakla ilgili en büyük yanılgılardan biri, hava atmakla aynı olduğu düşüncesidir. 

Kendi tanıtımını yapmanın sözlük anlamına baktığınızda gördüğünüz ilk sonuç şudur: Kendini veya kendi eylemlerini, özellikle zorla tanıtmak veya reklamını yapmak. Tüm dünyada bir sürü kişi kendi tanıtımını yapmaktan korkuyor ve müşteriler genellikle buyurgan bir sesle şov yapma cümlesini duyduklarını söylüyor. Ayrıca kendini göstermek ve kendilerini tanıtmak bazı insanlara kültürel olarak çok zor geliyor. 

İnsanlar esasen kendilerini kötü hissettirdiği için kendilerini tanıtmak konusunda zorlanıyor. Bir odak grup çalışmasında, insanlara rahatsız oldukları durum için farklı bir neden sunulduğunda
ne olduğu araştırıldı. İnsanlar bu rahatsız olma durumunu kendilerini tanıtmak dışında bir şeye
atfedebildiklerinde kendilerini çok daha iyi bir şekilde anlatabiliyorlar. 

Kendinizi doğru şekilde tanıtmak neden önemlidir? İş başvurusunda bulunanların yüzde onundan daha azı mülakata katılmaya hak kazanıyor. Hepsi sizin kadar yetkin ve kabiliyetli on kişi olduğunu varsayalım, ön plana çıkmanızı sağlayacak farklı bir özelliğinizin olması gerekir. İşte bu noktada kendinizi doğru şekilde tanıtmak devreye girer. Açık pozisyonların yaklaşık yüzde seksen beşinin sahip olunan iş çevresi sayesinde doldurulduğunu ve bu çevreye becerilerinizi kendinize güvenerek anlatabilmenin oldukça gerekli olduğunu biliyoruz.

Çalışmalar, kendinizi doğru tanıtmanın, sadece işe alınma olasılığınızı değil, gerçekten başarılı olacağınız bir işe alınma olasılığınızı da artırdığını gösteriyor. Yeteneklerinizi, niteliklerinizi ve geçmişteki başarılarınızı ne kadar doğru ifade edebilirseniz, etkileşimde bulunduğunuz kişinin sizin hakkınızda doğru kararı verebilme ihtimali de o kadar artar. Kendi tanıtımınızı yapmak, kullanmadığınız potansiyelinizi ortaya çıkarabilir. Bunun gerçekten işe yaradığını göreceksiniz.

Kendinizi doğru şekilde tanıtmak, esasında hava atmaktan ve narsist ya da benmerkezci olmaktan farklı bir şeydir. Aslında karşılıklı fayda için kullanılabilecek bir yöntem olabilir.

Sizi benzersiz kılan özellikleri keşfedin

Kendini tanıtmanın neden zor olduğunu bulmak ve bundan neden bu kadar korkulduğunu açıklamak için farklı kişileri davet ettik. 

Şimdi sizi olağanüstü kılan özellikleri yazmaya çalışın. 

Sayfanın tamamını mı dolduracağım? 
Bunu yazmak size kendinizi nasıl hissettirdi? 
Sanırım hiç kolay olmadı. Hatta oldukça zor oldu diyebilirim. İçgüdüsel olarak nasıl yapsam da kağıda çok bir şey yazmadan kurtulsam diye düşündüm. 

Ama başardığınız şeyleri düşünüp yazmaya başlayınca, başarılarınız biriktikçe birikiyor ve aslında bu konuda konuşabilirim diyorsunuz! 

Sesli okuyabilir misiniz? 
Tamam… Olağanüstüyüm çünkü müşterilerin gülümsemesini sağladım. 
Kendi işimi kurdum. 
Olağanüstüyüm çünkü meslek ile iş arasındaki dengeyi başarıyla kurabiliyorum. 
Olağanüstüyüm çünkü 250 mağazayı yeniden markalaştırarak şirket portföyüne kattım. 
İyi bir patron olmak için çok çalışıyorum. 
Ailemden üniversiteye giden ilk kişi benim. 

Bunu sesli okumak kendinizi nasıl hissettirdi? 
Sanırım sesli okumak, yazmaktan daha zordu. 
CV bana değil de başkasına ait gibi hissettim. 
İlk başta sanki bu sıfatlara layık değilsiniz gibi geliyor ama sonra görüyorsunuz ki hepsi gerçek. 
Evet, kendimi çok iyi hissettim. 
Bu liste, kabiliyetli olduğumu fark etmemi sağladı. 
Sanırım ilk kez oturup gerçek başarılarımın neler olduğunu düşündüm. 

Kendimi tanıtırken ‘şu görevde çalıştım, bu şirkette şu işi yaptım’ ifadeleri yerine ‘bu şirkette şunu başardım, şunu sağladım, şunu geliştirdim’ ifadelerini kullanmalıyım.

Kendimi pek parlak ve olağanüstü hissetmediğim anlarda, bu sandalyede oturup yaptığım konuşmayı ve evet, ben olağanüstüyüm dediğimi hatırlayacağım.

Kendini tanıtma ipuçları

Bugün, kendinizi tanıtmak ve başarılarınızı daha iyi ifade edebilme konularında uzmanlardan bazı tavsiyeler alacağız. 

Başarı listenizi yazın. Öncelikle sizi olağanüstü kılan özelliklerin listesini yazabilirsiniz. Mesela spor ödülü kazanmış veya bulunduğunuz topluluk için bağış toplama etkinliğine katılmış olabilirsiniz. 

Benim önerim, önce bunları yazarak başlayın ve ne kadar başarılı olduğunuzu paylaşabilmek için hakkını vererek yazın. E-postayla dostlarınıza veya iş arkadaşlarınıza gönderin. Herkese önerdiğim ve en sevdiğim alıştırma, birlikte çalıştığınız veya arkadaşınız olan on kişiye e-posta gönderip şunu sormaktır: En son ne zaman sana yardımcı olacak bir şey yaptım? Yaptığım şey neydi? Ardından onlara şunu sorun: Benimle ilgili en çok değer verdiğin üç şey ne? İnsanların çoğu, birlikte çalıştıkları kişilerden veya arkadaşlarından aldıkları etkileyici yanıtlar karşısında çok şaşırıyor. 

Güven çantanızı hazırlayın. Becerileriniz, yetenekleriniz ve geçmişteki başarılarınız hakkında tutkulu bir şekilde konuşmak, kendinizi tanıtmak konusunda güveninizi artırmanın mükemmel bir yoludur. Güven çantası, öz güveninizi artırmak için yararlanabileceğiniz klasik bir beceri veya tekniktir. 

Gerçekleştirdiğiniz ve gurur duyduğunuz her şeyi, tüm başarılarınızı düşünün. Bu başarıları zihninizde canlandırın ve hayali bir çantaya koyun. Daha sonra, gergin veya endişeli olmanıza neden olacak bir durumla karşılaştığınızda, daha önceki tüm başarılarınızı hatırlayın ve bunu tekrar başarabileceğinize inanın. 

Güçlü duruş yöntemini deneyin. Ayaklarınızı yere sağlam bir şekilde basıp ellerinizi belinize koymak da mükemmel bir alıştırmadır. Fizyolojinizi değiştirir, kendinize daha fazla güvenmenizi ve zorlukların üstesinden gelmenizi sağlar. Mülakatlar gibi stresli durumlar için oldukça çok yararlıdır. 

Kendi tanıtımınızı yapmayı şöyle düşünmenizi istiyorum. Bunu tıpkı çalıştırılması gereken bir kas gibi düşünebilirsiniz. Size doğru gelen bir şekilde becerileriniz, güçlü yönleriniz, edinimleriniz ve başarılarınız hakkında konuşabilmelisiniz. Bunu yaptığınızda zamanla bu alışkanlığı edinecek ve tüm dünyaya hangi konuda iyi olduğunuzu söylemekten gurur duyacaksınız.

Bu programa kayıt olmak ve videoları izlemek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

 

https://learndigital.withgoogle.com/dijitalatolye/course/self-promotion